6. Εκδρομή: η Σεγόβια


Aqueduct of Segovia 02.jpg
Το υδραγωγείο της Σεγόβιας στην κεντρική πλατεία της πόλης

Η Σεγόβια είναι μία πόλη με περίπου 50.000 κατοίκους που βρίσκεται σχεδόν 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης (οι δύο νομοί είναι κολλημένοι). Είναι η πρωτεύουσα του νομού της, που ανήκει στην περιφέρεια Καστίλλη-Λεόν. Στην περιοχή υπήρχαν ήδη στην Παλαιολιθική Περίοδο ανρθώπινοι οικισμοί (από Νεάντερταλ). Επίσης ξέρουμε ότι κατοικιόταν κατά την Χαλκολιθική Περίοδο και την Εποχή του Ορείχαλκου, και μετά από τους κελτίβερους. Ύστερα υπήρξε ρωμαϊκή πόλη και βισιγοτθική. Με την ισλαμική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου η Σεγόβια παρατήθηκε, και το 11ο αιώνα ξεκίνησε η επανενοίκισή της μετά την επανάκτηση.


1. Το υδραγωγείο
Το υδραγωγείο της Σεγόβια είναι το σύμβολο της πόλης και ένα από τα καλύτερα συντηρημένα ρωμαϊκά υδραγωγεία του κόσμου. Χτίστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα, δηλαδή κατά το τέλος της περιόδου του Τραϊανού και αρχές του Αδριανού.

Τρέχει 17 χιλιόμετρα από την πηγή στην πόλη, στην οποία διασχίζει την κεντρική Πλατεία του Αθογέχο (Azoguejo), όπου φτάνει τα 28 μέτρα στο πιο ψηλό σημείο. Εκεί τα θεμέλια είναι σχεδόν 6 μέτρα. Όλο το υδραγωγείο είναι από γρανίτη και οι ογκόλιθοι είναι τοποθετημένοι χωρίς κονίαμα.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οι ψηλότερες καμάρες είχαν επιγραφές με χάλκινα γράμματα, αναφέροντας το όνομα του κατασκευαστή και την ημερομηνία. Σήμερα δύο κογχες είναι ακόμα ορατές. Σε μία από αυτές ήταν ο Ηρακλής, ο ιδρυτής της ρωμαϊκής πόλης.


2. Το Αλκάθαρ
Η λέξη Αλκάθαρ (Alcázar) σημάινει 'κάστρο' στα αραβικά. Σε μερικά σημεία έχουν βρεθεί ογκόλιθους από γρανίτη ίδιους με αυτούς του υδραγωγείο, το οποίο μας λέει ότι υπήρχε ένα ρωμαϊκό κάστρο στην ίδια τοποθεσία. Πάνω από τα ερείπια αυτού, το 1120 χτίστηκε το φρούριο-κατοικία του βασιλιά: το αλκάθαρ.

Πολλές φορές αναστηλώθηκε και επεκτάθηκε από τον Αλφόνσο Ι' (1250) μέχρι τον Φίλιππο Β' (1660). Εδώ έλαβε χώρα η στέψη της Ισαβέλλας Α' της Καστίλλης, συζύγου του Φερδινάνδου Β' της Αραγώνας (μετά τους οποίους ενώθηκαν τα δύο βασίλια: ο εγγονός τους ο Κάρολος Α' ήταν ο πρώτος βασιλιάς όλης της χερσονήσου εκτός της Πορτογαλίας).

File:Segovia - Alcázar de Segovia 22 2017-10-24.jpg
Το Αλκάθαρ και στο βάθος ο καθεδρικός ναός


3. Ο καθεδρικός ναός

File:La-catedral-de-Segovia-desde-el-aire.jpg
Ο καθεδρικός ναός από πίσω

Ο καθεδρικός ναός της Σεγόβιας είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Του 16ου αιώνα, είναι από τους τελευταίους ναούς που χτίστηκαν στην Ευρώπη, και στην Ισπανία, με γοτθικό ρυθμό. Μάλιστα έχει πολλά στοιχεία του επόμενου ρυθμού, του αναγεννησιακού, άρα εκπροσωπεί την μετάβαση ανάμεσα στα δύο. Το εσωτερικό και η δομή είναι ύστερος γοτθικός ρυθμός, ενώ ο τρούλος είναι ξεκάθαρα αναγεννησιακός (του 1630).

File:CatedralDeSegovia.jpg
Η κύρια πρόσοψη του ναού