8. Εκδρομή: το Τολέδο

Resultado de imagen de toledo
Φωτογραφία από το καμπαναριό της εκκλησίας των Ιησουίτων. Στο βάθος, το Αλκάθαρ. Στα δεξιά, το καμπαναριό του καθεδρικού ναού.

Το Τολέδο είναι μία πόλη με περίπου 85.000 κατοίκους, που βρίσκεται σχεδόν 70 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης (οι δύο νομοί είναι κολλημένοι). Είναι η πρωτεύουσα του νομού της, που ανήκει στην περιφέρεια Καστίλλη-Λα Μάντσα.

Ξέρουμε ότι η περιοχή κατοικείται από την Εποχή του Ορείχαλκου. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους, που την ονόμασαν Τολέτουμ. Λόγω της ύπαρξης σιδήρου, ήταν μία πλούσια πόλη που παρήγαγε σπαθιά και είχε και δικά του νομίσματα.

Από τη ρωμαϊκή εποχή έχουμε αρκετά ευρήματα, όμως δεν είναι καλά συντηρημένα λόγω της ανακύκλωσης υλικών που υπήρχε σχεδόν πάντα, και επίσης γιατί υπάρχουν σημερινά κτήρια (κατοικίες, σχολεία) πάνω τους και δεν μπορούν να γίνουν ανασκαφές. Υπάρχουν λίγα ερείπια από: ένα υδραγωγείο, ένα δρόμο και ένα υππόδρομο (circus). Επίσης, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάτω από το έδαφος και ένα θέατρο, ένα αμφιθέατρο, μία σημαντική υδραυλική υποδομή, πολλοί δρόμοι, θέρμες (λουτρά), υδατοφράχτες και αγροικίες.

Μετά την πτώση της Ρώμης, το Τολέδο κατοικήθηκε από τους βισιγότθους και, λόγω της καλής τοποθεσίας του πάνω σε ένα ύψωμα, το έκανε πρωτεύουσα του βισιγοτθικού βασιλίου. Το 8ο αιώνα κατακτήθηκε από τους μουσουλμάνους και δεν σταμάτησε να είναι σημαντική πόλη. Το 12ο αιώνα κατακτήθηκε από τους χριστιανούς.


1. Ο καθεδρικός ναός